Economie/handel

Geld uit Nederland naar jihadi’s in Syrië

Nederland, april 2018 / oktober 2017

                                Nederlands geld voor jihadi's in Syrie
Twee mannen uit Deventer zitten sinds eind maart vast op verdenking van het financieren van terrorisme in Syrië. Ze stuurden geld van vrienden en familie van jihadisten naar Syrië via ‘Hawala-bankieren’: familieleden gaven geld aan de verdachten, die gaven op hun beurt aan een wisselkantoor in Turkije namen en bedragen door. Lokale contacten in Turkije zorgden er dan voor dat dat bedrag bij de jihadi’s terechtkwam.

Uitkeringsfraude
Via Hawala-bankieren wordt vaker geld naar jihadi’s gestuurd. Zo zouden 30 mensen tussen 2013 en 2017 vorig jaar geld hebben overgemaakt naar familie of vrienden in Syrie. Een Hagenaar maakte 17.000 euro over aan zijn broer in Syrië. Dat geld kwam onder meer uit uitkeringsfraude.

Geld voor jihadi’s via humanitaire stichtingen
De Financial Intelligence Unit stelt dat Nederlandse humanitaire stichtingen steeds meer lijken te worden misbruikt voor het financieren van terrorisme. Het gaat daarbij vaak om kleine, zelfverklaarde humanitaire of educatieve organisaties die het geld voor ‘noodhulp’ zeggen te gebruiken en meestal geen (financiële) jaarverslagen hebben.
In 2016 vond de FIU 4.494 verdachte transacties met een mogelijke terreurlink. Bestuurders van deze stichtingen zitten vaak in meerdere besturen tegelijk.

AD, 10 april 2018
AD, 16 oktober 2017

Asielzoekers in Libië als slaaf verkocht

Libië, november 2017

                           Slaaf in Libie
Asielzoekers die via Libië proberen naar Europa te komen, worden op slavenmarkten verkocht. De prijzen per ‘slaaf’ variëren van 400 tot 650 dollar. Op een mobieltje is te zien hoe een Nigeriaanse jonge man wordt verkocht. De hele groep mannen wordt verkocht als ‘grote, sterke jongens voor boerenwerk’.
CNN maakte afgelopen maand een reportage met verborgen camera’s in de buurt van Tripoli. In een paar minuten werden er 12 mannen verkocht op een veiling door mensensmokkelaars. Dit soort veilingen vinden op straat plaats in Libische steden, terwijl mensen er naar hun werk gaan en kinderen op straat spelen.

‘Slaven’ mishandeld
Naser Hazam van de Anti-Illegal Immigration Agency in Tripoli: ‘Het enige wat nog ontbreekt zijn boeien om hun armen en enkels’.
Een van de ‘slaven’ is de Nigeriaanse 'Victory' die op een slavenmarkt werd verhandeld. Hij verkocht alles in Nigeria, maar kwam niet verder dan Libië. Daar werd hij onder mensonterende omstandigheden opgesloten en mishandeld. Victory: ‘ je kunt hier zien dat de meeste mensen mishandeld zijn. Veel mannen overleven het niet’.

CNN, 14 november 2017. Met interview met 'Victory'
Newsweek, 14 november 2017

Bestuursleden moskee Geleen steunden terreur

Nederland, november 2017

                       Al Houda moskee Geleen
                                         Al-Houda moskee
Secretaris Laarbi A. van de Al-Houda-moskee in Geleen wordt verdacht van witwassen, deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk, ronselen voor de gewapende strijd en financiering van terreur. Voorzitter Stefan Z. wordt verdacht van witwassen. Beiden zijn gearresteerd.
De arrestaties houden verband met een onderzoek naar witwaspraktijken bij twee islamitische stichtingen: Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek en Stichting Babycare, waarvan A. ook voorzitter is. Beide organisaties zijn gelieerd aan de Al-Houda-moskee. Eerder dit jaar deed de politie op 14 locaties, waaronder Al-Houda, huiszoeking.
Justitie onderzoekt de geldstromen van de moskee naar terreurorganisaties. Z. is een islamitische bekeerling en zat in 2015 enkele dagen in een cel in Libanon omdat hij zonder toestemming een Syrisch vluchtelingenkamp had bezocht.

Elsevier, 7 november 2017
Facebook Al-Houda

Bijna 2 miljoen buitenlanders in Duitse bijstand

Duitsland, oktober 2017

                                      Buitenlanders Hartz-IV
Het aantal buitenlanders dat een Hartz-IV uitkering - de Duitse bijstand - krijgt, is afgelopen jaar met 25,6% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Volgens cijfers van het federale arbeidsbureau kregen eind juni dit jaar 1.997.519 buitenlanders een Hartz-IV. Het gaat om 1.49 miljoen mensen die in principe arbeidsgeschikt zijn. Het aantal arbeidsongeschikte buitenlanders steeg met 45%.
Een kwart van de Hartz-IV ontvangers komt uit Syrië. 270.000 Hartz-IV ontvangers komen uit Turkije en 130.000 uit Irak. De cijfers laten zien dat de helft van de werklozen in Duitsland van buitenlandse komaf is. In Hessen was dat zelfs 57,7%, in Baden-Württemberg 56,2% en in Hamburg 55,7%.

Junge Freiheit, 6 oktober 2017

Bij Lidl geen kruis, wel moskee op verpakking en in folder

België, augustus 2017

 Lidl

De supermarktketen Lidl ligt onder vuur nadat een oplettende klant aan de bel trok over de digitaal weggepoetste kruisen op de verpakkingen van producten van een Griekse actieweek. Daarop prijken een paar blauwe koepels van een kerk, maar zijn de kruisen erop verwijderd. De Belgische klant zocht contact met de media, waarop er een storm van kritiek op Lidl losbarstte. Op de Facebookpagina van de Belgische Lidl is de verontwaardiging van klanten groot. Sommige klanten riepen op tot een boycot.
“Wij vermijden het gebruik van religieuze symbolen, omdat we geen enkel geloof willen uitsluiten” aldus een reactie van een woordvoerder van Lidl, die veel allochtone en islamitische klanten telt. In de Lidl folder van een week later blijkt echter wel een moskee, een islamitisch religieus symbool, te staan bij een Turkse pizza.

Telegraaf, 1 september 2017
Sceptr, augustus 2017
Twitter, Gazet van Antwerpen, 31 augustus 2017

Vrachtwagenchauffeur zwaar verwond door asielzoekers in Calais

Frankrijk, juli 2017

                  Gewelddadige asielzoekers Calais
Deze week stortte een gewelddadig groep migranten van Frankrijk naar Engeland zich op een vrachtwagenchauffeur die op de A 16 net buiten Calais was gestopt om zijn auto te repareren . Ze klommen in de vrachtwagen, ze sloegen hem met een steen op het hoofd en lieten hem voor dood liggen. Ze stalen vervolgens zijn truck, waarschijnlijk om daarmee tientallen illegalen Engeland in te smokkelen. Ze werden echter tot stoppen gedwongen. De chauffeur is met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.
Voorzitter Burnett van de Road Haulage Association, zegt dat dit alarmerend nieuws is voor vrachtwagenchauffeurs en tienduizenden gezinnen die vanuit Noord-Frankrijk op vakantie naar Engeland willen gaan.
Parlementslid voor Dover, Charlie Elphicke: ‘mensensmokkelaars gebruiken steeds ernstiger tactieken om mensen over het Kanaal te smokkelen. Daarom moeten we zorgen dat deze meedogenloze smokkel niet eindigt in moderne slavernij’.

Express, 24 juli 2017

George Soros achter gewelddadige groep bij G20 Hamburg?

VS / Duitsland, juli 2017

                  Refuse Fascism
De Amerikaanse organisatie Refuse Fascism, zegt op Facebook dat hun Duitse afvaardiging present is bij de protesten in Hamburg. Refuse Fascism wijst op een eigen spandoek temidden van de demonstranten.
Refuse Fascism wordt gedeeltelijk gesponsord door Alliance for Global Justice, dat op zijn beurt wordt gefinancierd door de omstreden miljardair Georg Soros. Het was ook een van de organisaties die dit voorjaar de gewelddadig protesten organiseerden tegen Milo Yiannopoulos op de Amerikaanse universiteit Berkeley.

Daily Caller, 7 juli 2017
Truth Feed, 8 juli 2017

NGO’s betalen mensensmokkelaars om ‘vluchtelingen’ over zee te brengen

Internationaal, juni 2017

                             NGO's betalen mensensmokkelaars
Kolonel Tarek Shanbooir van de Libische kustwacht zegt in een officiële verklaring dat hij aanwijzingen heeft dat NGO’s via tussenkantoren mensensmokkelaars betalen om ‘vluchtelingen’  per boot naar Europa te brengen. Shanboor: ‘we hebben bewijzen dat de mensensmokkelaars direct contact opnemen met NGO’s en zaken met hen doen’. De NGO’s zouden per asielzoeker 450 euro betalen.
 Shanboor heeft bankafschriften en telefoon-opnamen waarmee hij dit kan bewijzen. Hij heeft deze aanwijzingen overgedragen aan EU grens autoriteiten in Brussel. Deze tussenkantoren moedigen asielzoekers actief aan om de gevaarlijke reis te maken.
Shanboor’s verklaring geeft nog meer voedsel aan de bezorgdheid dat zich islamitische extremisten onder de asielzoekers bevinden. Uit een gelekt rapport van veiligheidsdiensten blijkt dat ruim 6 miljoen asielzoekers, wachten om de oversteek naar Europa te kunnen maken.

Daily Mail, 11 juni 2017

Manchester jihadist financierde aanslag met studiebeurs

Engeland, mei 2017

                 Salman Abedi
Manchester jihadist Salman Abedi ontving duizenden ponden studiefinanciering in de aanloop naar de aanslag. Hij betaalde voor frequente uitstapjes naar Libië, waar hij vermoedelijk leerde om bommen te maken in een jihadistische trainingskamp.
In Engeland bestaat groeiend onrust over het gemak waarmee jihadisten het Engelse welzijns- en studentenleningstelsel kunnen manipuleren om geld los te krijgen.

Abedi  huurde drie appartementen
Jihadisten kunnen zich inschrijven op universitaire cursussen, zonder dat ze die daadwerkelijk volgen. Ze krijgen dan een studie-lening. Abedi kreeg ten minste 7000 pond van de officiele studiefinanciering, toen hij in 2015 begon met een studie aan de universiteit van Salford. Ook toen hij al was gestopt met zijn studie, kreeg hij waarschijnlijk voor de tweede keer 7000 pond. Abedi had genoeg geld om drie appartementen te huren in de aanloop naar zijn aanslag.

Je hoeft je alleen maar in te schrijven bij een universiteit
Detective David Videcette van de Metropolitaans politie die de aanslagen van 7/7 2005 onderzocht: ‘Studiefinanciering is een heel makkelijke manier voor een terrorist om zijn activiteiten te betalen. Je hoeft je alleen maar bij de universiteit aan te melden en dan kun je je gang gaan’.
In 2016 werden twee mannen veroordeeld die de duizenden ponden die ze verdienden met frauduleuze huisvesting doorsluisden naar het netwerk rond de aanslagen in Parijs en Brussel.

Telegraph, 27 mei 2017

Mensenhandel in Oost-Europese vrouwen; schijnhuwelijken en orgaanhandel

Engeland, mei 2017

                               Prostitutie
In Engeland is een internationaal opererend netwerk van mensenhandelaren blootgelegd. Bendes prostitueren Oost-Europese vrouwen, dwingen hen tot huwelijken en ‘oogsten’ hun organen.

Samenwerking met islamitische criminelen
De bendes bestaan uit Oost-Europese mensensmokkelaars - overwegend Roma - die samenwerken met islamitische criminelen in Engeland. De criminelen lokken vrouwen naar Engeland, met de belofte van een baan en onderdak, maar na aankomst worden de vrouwen opgesloten en hun paspoorten afgepakt.

Schijnhuwelijken met Pakistaanse en Afrikaanse mannen
De bendes dwingen de vrouwen schijnhuwelijken aan te gaan met Pakistaanse en Afrikaanse mannen, die daarvoor hoge bedragen betalen. Doordat de vrouwen EU-inwoners zijn, kunnen de mannen een Brits paspoort aanvragen en aanspraak doen op sociale voorzieningen. Daarnaast worden de vrouwen seksueel misbruikt en ingezet voor huishoudelijke taken. Vaak eindigen de vrouwen als prostituee. De bendes zijn ook actief in orgaanhandel met organen van de Oost-Europese vrouwen.

Nederland belangrijke markt voor mensenhandelaren
Sinds de val van het IJzeren Gordijn zijn talloze Oost-Europese vrouwen werkzaam in de prostitutie van veel Europese landen, Turkije, Israël en de Golfregio. Een rapport van Europol omschrijft Nederland als een ‘belangrijke markt voor mensenhandelaren, omdat de vraag naar goedkope seksuele diensten en arbeid er hoog is’.

Elsevier, 11 mei 2017
Europol 'Trafficking in human beings in the EU'. Februari, 2016.
Inhoud syndiceren