Kunst

Vrouwen bij Karneval der Kulturen in Berlijn aangerand en beroofd door 'antanz'-bende

| |

Duitsland, mei 2016

Karneval der Kulturen

Twee jonge vrouwen zijn tijdens het Karneval der Kulturen door een groep van 10 mannen seksueel lastig gevallen. Ze werden 'angetanzt', ingesloten, vastgegrepen en betast. Ook werd hun smartfoon gestolen. Een 27-jarige bezoeker van het festival zag het gebeuren en schoot de vrouwen te hulp. Hij maakte ook een videofilmpje van de aanranders. Kort daarop kon de politie drie daders arresteren. Het gaat om drie jongens die al bij de politie bekend zijn. Twee ervan zijn van Turkse afkomst, van de derde is de identiteit nog niet bekend gemaakt.

RBB, 16 mei 2016

Duitse komiek riskeert celstraf na grappen over Erdogan; Merkel: ‘onze persvrijheid is niet onbeperkt’

Duitsland, april 2016

                           Jan Böhmermann
Het Duitse OM doet vooronderzoek naar televisiekomiek Jan Böhmermann, omdat hij de Turkse president Erdogan zou hebben beledigd. Als hij veroordeeld wordt voor belediging van een bevriend staatshoofd, kan hij 3 jaar celstraf krijgen.
Böhmermann droeg een spotdicht voor over Erdogan op de ZDF, waarin hij zegt dat de Turkse president seks heeft met schapen en geiten. Ook zei hij dat Erdogan graag 'minderheden onderdrukt, Koerden schopt en christenen slaat terwijl hij kinderporno kijkt'. Böhmermann’s gedicht was een reactie op het feit dat Turkije boos was over het satirische lied 'Erdowie, Erdowo, Erdogan' .Ook in dit lied werden in iets mildere vorm grappen gemaakt over Erdogan.
De Duitse regering distantieert zich van Böhmermanns gedicht. Bondskanselier Merkel noemde het gedicht 'doelbewust kwetsend' en besprak de zaak met de Turkse premier Davutoglu. Een woordvoerder van Merkel: ‘Satire vindt plaats binnen de pers- en mediavrijheid in ons land en die is, zoals u weet, niet onbeperkt’.

Trouw, 7 april 2016

Computer-animatie met drie biggetjes verboden want ‘beledigend voor moslims’

Engeland, februari 2016

                      Three little pigs
De computeranimatie 'De wolf en de drie kleine biggetjes' kan moslims beledigen en moet dus verboden worden vindt de Britse semi-overheidsinstelling Becta. Van de tekenfilmbiggetjes zou een nieuwe digitale versie gemaakt worden voor kinderen op school, maar zou ‘ vanwege het gebruik van varkens een stroom van verontwaardiging teweegbrengen in de moslimcultuur ‘. Zeventig onafhankelijke 'rechters', hoofdzakelijk bestaande uit leraren, bogen zich over de zaak.
De maker van de animatiefilm: ‘Dit besluit voelt als een klap in mijn gezicht. Het is al het zoveelste verbod op een onschuldig kinderverhaaltje’. 

Zwart schaap wordt regenboogschaap
In het verleden heeft Engeland al eerder kinderverhalen aangepast omdat het andere culturen pijn zou doen. Zo is Baa Baa Black Sheep veranderd in Baa Baa Rainbow Sheep om raciale geschillen te voorkomen. De zeven dwergen hebben de bons gekregen van Sneeuwwitje omdat de kleinere medemens zich gekwetst kan voelen. Humpty Dumpty uit Alice in Wonderland moest weg vanwege overgevoelige kindjes die wel eens bang kunnen worden voor het grote ei.

Telegraaf, 24 februari 2016

Naaktsculptuur verwijderd bij opvangcentrum asielzoekers

Duitsland, oktober 2015

In Gera, ten zuiden van Leipzig, is een bronzen sculptuur van een naakte man en naakte vrouw mensen weggehaald, voorafgaande aan de komst van 2000 asielzoekers. Het sculptuur ‘genover de locatie waar de asielzoekers zullen worden gehuisvest.
                                       Heilkraft und Heilkunst in Gera                                            
Het sculptuur zal een nieuwe plaats vinden bij het ziekenhuis. Het stadsbestuur blijft het antwoord schuldig op de vraag van de OstThüringer Zeitung waarom het sculptuur is verwijderd.

OstThüringer Zeitung, 10 oktober 2015

Theaterstuk over islamitisch extremisme mag niet opgevoerd worden

Engeland, september 2015

De opvoeringen op Londense scholen van het theaterstuk ‘Homegrown’ over islamitisch extremisme, is om onduidelijke redenen afgelast. ‘Homegrown’ is gedeeltelijk gebaseerd op het verhaal van drie schoolmeisjes uit Oost-Londen die begin dit jaar naar Syrië vertrokken.
Het theaterstuk werd in de markt gezet als één van de hoogtepunten van het National Youth Theatre voor herfst 2015, maar werd tien dagen voor de première afgelast. De makers van het stuk vertellen dat de politie een kopie van het script wilden inzien en zei dat er undercover-agenten bij uitvoeringen in de zaal zouden zijn.
Schrijver en regisseur Omar el-Khairy en Nadia Latif zeggen dat ze nog steeds in het duister tasten over het afblazen van het stuk. Ze denken dat het stuk ten prooi is gevallen aan politieke censuur omdat de thema’s in het stuk gevoelig liggen. Een andere reden is mogelijk dat het stuk zich kritisch uitlaat over terreurbestrijding. Ze zeggen dat het stuk werd afgelast kort na het bezoek van de politie.

Al-Jazeera, 1 september 2015

Marokkaanse zanger reist niet via Israël ‘om paspoort niet te vervuilen’

Marokko, augustus 2015

De Marokkaanse zanger Abdelhafid Douzi doet niet mee aan een Palestijns muziekfestival in Ramallah, omdat hij via Israël zou moeten reizen. In een interview zei hij dat hij ‘hij geen stempel van de zionistische schurkenstaat in zijn paspoort wilde. Bovendien geeft hij hiermee aan geen enkele normalisatie met Israël te accepteren’.
Eerder dit jaar werd zijn deelname aan het festival aan de organisatie bevestigd, mits hij niet via Israël hoefde te reizen. Afgesproken werd dat hij via Brussel naar de Jordaanse hoofdstad Amman zou reizen en vandaar naar Ramallah. Vlak voor het festival wijzigde Douzi echter zijn plannen en vroeg de organisatie om vanuit Casablanca naar Jordanië te vliegen. het ticket via Brussel lag echter al klaar. De festival organisatie heeft nog met Israël gesproken over de mogelijkheid om geen stempel in zijn paspoort te krijgen.

                                                      Douzi
'Muziek en zang is sowieso haram...'
De reacties in het Marokkaanse lifestyleblad Yasmina onder het artikel luiden ondermeer ‘Trots op Douzi, gebouwd op palestijns gebied over het opsluiten van kids die steentjes gooien nog niet gesproken’ en ‘Muziek en zang is sowieso haram....’’ en ‘Jammer hij had die stempel moeten pakken en dan dat velletje gebruiken als mikpunt in de wc-pot...’

Yasmina, 17 augustus 2015

Nederlandse schrijfster mishandeld vanwege boek over eerwraak

| |

Duitsland, maart 2015

De Nederlandse schrijfster Astrid Korten werd op weg naar haar hotel aangevallen en mishandeld door twee moslimmannen. Dat gebeurde nadat ze op de Leipziger Buchmesse een passage over eerwraak uit haar nieuwste thriller had voorgelezen. De schrijfster werd tegen de grond geslagen en in haar buik getrapt. Een van de mannen riep daarbij dat ze "een vijand van Allah" was en dat "iedere man het recht heeft haar te trappen als ze beweert dat moslimmannen hun dochters vermoorden". 
De nieuwe roman van Korten heet Eiskalter Plan - Im Netz der Rache. In het boek vermoorden vijf woedende vrouwen die zichzelf als vrouwenwreeksters zien een Afghaan die een eermoord op zijn dochter plant. 
Astrid Korten 
Astrid Korten leest voor uit haar nieuwe thriller 

Die Welt, 20 maart 2015
Boek Eiskalter Plan
Astrid Korten
Website Astrid Korten

Charlie Hebdo taboe in Kuifjemuseum

België, januari 2015

Een tentoonstelling over Charlie Hebdo in het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve, is afgelast. De expositie was een eerbetoon aan de vermoorde Hebdo-catoonisten. Burgemeester en politie vinden de tentoonstelling te riskant, gezien de islamitische terreurdreiging in België.
In het museum is werk te zien van Georges Remi (Hergé), de schepper van Kuifje en andere stripfiguren. Het museum is teleurgesteld, maar legt zich er bij neer dat het eerbetoon aan Charlie Hebdo niet doorgaat. (Bron foto: NOS)

NOS, 22 januari 2015

‘Moslims vinden moord gerechtvaardigd bij belediging profeet’

Frankrijk, januari 2015

Vandaag verschjnt het boek 'Blasphémateur' (Godslasteraar) van de Palestijnse atheïst Waleed Al-Husseini. Al-Husseini werd in 2010 op de Westoever tot 7 jaar cel veroordeeld wegens 'aanzetten tot haat, godslastering en belediging van gelovigen'. Op zijn blog 'Stem van de Rede' schreef hij over de islam die, zegt hij, onverenigbaar is met mensenrechten en democratie’.In een interview bij de publicatie van zijn boek zegt hij nu: ‘De islam is een groot probleem, de hele islam. Je hoort nu steeds dat er een groot verschil is tussen de radicale islam en de goede, vredelievende islam. Maar waarom hebben ze mij dan bijvoorbeeld opgesloten?’ Husseini stelt dat de meerderheid van de moslims moord gerechtvaardigd vindt bij belediging van Mohammed: ‘Veel moslims hebben een aanvaardbare, geruststellende boodschap voor de buitenwereld maar denken ondertussen iets anders’.Als jongen las Al-Husseini alle heilige islamitische teksten: ‘Wat ik ontdekte was dat de islam helemaal geen godsdienst is van vrede, vergeving en barmhartigheid. Vanaf het begin draait het om oorlog, bloedbaden en vrouwenonderdrukking’.

Trouw, 14 januari 2015
Blasphémateur

Leipzig verbiedt Mohammed-karikaturen

| | |

Duitsland, januari 2015

Tijdens de Legida (Pegida in Leipzig) demonstratie tegen de islamisering van Europa mogen geen Mohammed-karikaturen getoond worden. Dat heeft de SPD burgemeester van Leipzig in een speciale verordening bekend gemaakt. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het verbod ingesteld omdat "Na Parijs er vanuit gegaan moet worden dat de Mohammed-karikaturen een provocatie zijn". 

Update: inmiddels heeft de burgemeester het verbod opgeheven. 

Zeit, 11 januari 2015
Inhoud syndiceren