Tien-duizenden Noord-Afrikaanse asielzoekers blijken valse Syriërs; krijgen meerdere uitkeringen

Duitsland, januari 2016

Bij een grote inval in een vluchtelingenopvang in het Ahlen nabij Dortmund, bleek dat de helft van de 150 aangehouden asielzoekers meerdere identiteiten heeft. Asielzoekers uit Tunesië en Marokko hebben identiteitsbewijzen voor meerdere identiteiten.
Justitie-wethouder van Dortmund Diane Jägers: ‘We vermoeden dat de meerderheid van de asielzoekers vanaf afgelopen zomer geen Syriër zijn, terwijl ze bij ons wel als Syriërs staan geregistreerd’. Mogelijk gaat het in Noordrijn-Westfalen om tienduizenden asielzoekers met een valse identiteit. Jägers zegt dat bij diversen van hen sprake is van vier of vijf identiteiten.
De autoriteiten in district Warendorf onderzoeken nu of asielzoekers op deze wijze in meerdere asielopvang-locaties meerdere uitkeringen ontvangen. Districtswoordvoerder Olaf Gericke: ‘Als iemand met meerdere identiteiten een misdaad pleegt, is het voor rechtbanken niet duidelijk dat het om een recidivist gaat’.
Bij het NRW ministerie van binnenlandse zaken is het probleem bekend. Een woordvoerder: ‘Wie verschillende identiteiten heeft, kan ontsnappen aan politieactie’.

Der Westen, 21 januari 2016