Doodsbedreigingen voor winkelpersoneel in immigrantenwijken; winkels sluiten

Denemarken, juli 2015

In diverse immigrantenwijken in Denemarken is het vaak niet meer mogelijk veilig te winkelen. In diverse winkels in sprake van diefstal, vandalisme en intimidatie. Verschillende winkels hebben daarom beperkte openingsuren en nemen bewakers in dienst.
De Netto-supermarkt in de wijk Bispehaven in Aarhus is inmiddels gesloten, door het grote aantal diefstallen  was de zaak niet meer rendabel. Vier Nettovestigingen in de buitenwijken van Kopenhagen hebben hun sluitingstijden vervroegd van 10.00 uur ’s avonds naar 8 uur ’s avonds.
Een oudere vrouw in Bispehaven zegt: ‘ het is heel vermoeiend, ik woon hier al 48 jaar, en deze goede winkel is nu gesloten. Ik durf niet rechtsreeks naar een andere winkel, dan moet ik echt omwegen nemen’.
De COOP heeft hetzelfde probleem als Netto. COOP woordvoerster Karin Hindkjær:’In sommige winkels hebben we stevige bezoekers die ons personeel bedreigen. Ze zijn gewelddadig en een beetje te progressief in hun manier van winkelen. Deze jongeren zijn heel bedreigend voor ons personeel. Daarom durven onze personeelsleden hun ervaringen niet op TV te vertellen. Normaal kan ons personeel winkeldieven aanspreken op hun gedrag, maar als ze dat nu doen worden ze bedreigd. Soms gaat het zelfs om doodsbedreigingen’.

10News, 1 juli 2015