Brussels lyceum ‘Jodenvrij’ door pesten en bedreigingen door moslimleerlingen

België, januari 2015

De laatste Joodse leerlinge – Sarah - van het Athénée Emile Bockstael in Laeken werd door islamitische medeleerlingen zo erg gepest, dat ze moest vertrekken. Ze behoort daarmee tot de groep van 30 – 40 Joodse leerlingen die om veiligheidsredenen vertrokken bij een openbare middelbare school.
Tijdens de Gaza-oorlog kreeg Sarah op haar Facebook 288 beledigingen en bedreigingen van medeleerlingen en hun vrienden, die Sarah vaak niet eens kende. Sarahs twee broers werden eerder om die reden al van school gehaald. Alleen haar oudste broer was indertijd in staat zijn school af te maken.
Eind augustus schreef Sarah’s moeder een brief aan de onderwijswethouder dat haar dochter vanwege antisemitisme van school ging. Tot nog toe ontving ze geen antwoord.
In september – toen Sarah al van school was - kreeg ze een foto op haar mobieltje van een voormalige klasgenoot die de Hitlergroet bracht.
In juni 2014 werd het Joodse meisje Oceane door een groep klasgenoten aangerand. Justitie probeerde te schikken tussen de familie van Oceane en de aanranders.

Le Vif, 20 januari 2015