Moskee-internaten hebben ANBI-status

Nederland, april 2013

De stichting Witboek, die omstreden moskee-internaten in Amsterdam beheert, krijgt financiële steun van de overheid vanwege ANBI-status. Een ANBI-stichting hoeft geen belasting te betalen over giften, schenkingen en erfenissen en is ook vrijgesteld van energiebelasting.
Witboek heeft de ANBI-status sinds 2008. Volgens het ministerie van Financiën wordt deze status pas ingetrokken als de betreffende organisatie zich niet aan de voorwaarden houdt.
Witboek heeft nauwe banden met de omstreden Turkse Gülenbeweging die streeft naar een samenleving volgens islamitische normen. Vorige week trad Witboek-bestuurder Köskal Gör al af als Statenlid in Noord-Holland vanwege zijn band met de stichting.
Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) maakt zich grote zorgen over het toezicht op ANBI's. Momenteel hebben vijftigduizend instellingen deze status. Het CBF stelt dat de overheid niet in staat in de dubieuze organisaties eruit te pikken.
Ook 14 Diyanet moskeeën hebben de ANBI-status. Deze moskeeën worden aangestuurd door het Diyanetministerie van godsdienstzaken dat rechtstreeks onder de Turkse premier Erdogan valt.

Spits, 11 april 2013