Antisemitisme onder Turkse jongeren

Nederland, februari 2013

In het programma Onbevoegd Gezag wordt de Koerd Mehmet gevolgd, die in de Arnhemse wijk Broek Turkse jongeren probeert te ontwikkelen. Mehmet zelf studeerde sociale geografie en farmacie en werkt op dit moment aan een promotieonderzoek aan de VU.
Mehmet leest samen met 6 Turkse jongens en een meisje ‘Achterhuis’’ van Anne Frank en gaat daarover met hen in gesprek. Een aantal van hen spreekt tamelijk moeizaam Nederlands.
Een van de jongens zegt: ‘ik ben wel tevreden met wat Hitler met de Joden heeft gedaan’. De andere jongens zijn het daarmee eens. Een jongen zegt dat Hitler heeft gezegd dat de dag zal komen dat mensen hem gelijk geven met de moord op Joden. De jongen beaamt dat: ‘ja, die dag gaat komen’. Andere uitspraken: ‘de haat voor Joden is terecht omdat ze onschuldige mensen proberen hun land af te pakken, zoals in Gaza’. De jongens geven aan dat ze dit vaker zeggen in gesprekken met andere Turkse jongeren en ook met Nederlandse jongeren.

Moord op Joden niet erg
Op de vraag van Mehmet hoe ze het vinden dat Hitler ook baby’s van 6 maanden heeft vermoord, zegt een van hen: ‘ als het Joden zijn, vind ik dat goed’. Een van de jongens zegt op een vraag van Mehmet dat Anne Frank ‘een joods meisje is dat werd vermoord’. Hij wordt ogenblikkelijk gecorrigeerd door een andere jongen in de groep die zegt dat Anne Frank drie dagen na het eind van WO II is overleden aan tyfus.

Turkse ouders geven geen toestemming om Anne Frank te lezen
 Later in het gesprek legt Mehmet de jongeren in de mond dat Wilders te vergelijken is met Hitler en moslims met de Joden. Mehmet heeft ook contact met de ouders van zijn pupillen met wie hij veelal Turks spreekt. Hij vertelt dat diverse eerdere pogingen om Anne Frank in groepsverband te lezen, zijn mislukt omdat de ouders dit verbieden.

Onbevoegd Gezag, 17 februari 2013