Universitair instituut onderzoekt ‘extreemrechtse’ islam-kritiek

Engeland, januari 2013

De universiteit van Teesside in Noord-Engeland opent het studiecentrum voor Onderzoek naar Fascisme, Antifascisme en Postfascisme om ‘extreme anti-islamsentimenten’ te onderzoeken. Doel is om ‘radicale figuren als Anders Breivik tijdig in het vizier te krijgen’.
Het Centrum richt het vizier vooral op online gemeenschappen ‘waarin radicale ideeën worden uitgewisseld en waar gezinspeeld wordt op fysieke strijd’. Ook zullen onderzoekers een 'kwantificeerbaar model' ontwikkelen om extreemrechtse anti-islam-agressie te voorspellen.
Mede-oprichter Matthew Feldman: ‘Traditioneel racisme lijkt in Groot-Brittannië op haar retour. Cultureel nationalisme' - de mix van islamkritiek en afkeer van vreemdelingen - neemt het stokje over’. Feldman legt een sterke relatie tussen een islamkritische houding en ‘extreemrechts’: ' Een belangrijke ontwikkeling in extreemrechts activisme is in deze eeuw zonder twijfel de draai van antisemitisme naar anti-moslim politiek. Na de terroristische aanslagen door islamitische militanten van 9/11, 11 maart 2004 in Madrid en 7 juli 2005 in Londen, heeft de opkomst van een krachtige anti-moslim politiek een nieuwe kapstok gevonden voor een extremistische agenda’.
De opening van het Centrum vond plaats op Holocaust Day op 25 januari.

Teesside University, 11 januari 2013
Trouw, 17 januari 2013