Al-Qaradawi roept op Tahrirplein op tot jihad

Egypte, februari 2011

Op donderdag 17 februari kreeg de Egyptische Moslim Broederschap (MB) de vrije hand om een grote bijeenkomst op het Tahrirplein te organiseren. De MB bouwde een groot platform waarop andere oppositiepartijen niet welkom waren.
 In de nacht van donderdag op vrijdag verlieten de strijdkrachten het plein om ruimte te maken voor de gewapende MB-ordediensten. Oppositieleiders die toch trachten het platform te beklimmen werden er afgegooid en weggesleept. Het leger kwam daarbij niet tussenbeide.
De beruchte preker en geestelijk leider van de Moslim Broederschap Al-Qaradawi hield een door de nationale TV uitgezonden opzwepende toespraak bij het vrijdaggebed op het plein. Onder het bewind van ex-president Moebarak was Al-Qaradawi verbannen uit Egypte.
Qaradawi riep op tot een mars op de Al Aqsa in Jeruzalem. Ook riep hij op de grens tussen Gaza en Egypte open te stellen voor ‘onze broeders van Hamas’. Ook riep hij op het vredesverdrag met Israël uit 1979 te verbreken en de weg vrij te maken voor de jihad. Al-Qaradawi riep de afgelopen jaren diverse malen op tot zelfmoordaanslagen tegen Israel.

Debka, 19 februari 2011