Schoolmedewerker ontslagen omdat hij vertelde over intimidatie door immigrantenkinderen tegen Duitse klasgenoten

Duitsland, november 2010

Thomas Knorr, maatschappelijk werker op de Langenscheidt-school in Schöneberg, is ontslagen omdat hij op een ouderavond waarschuwde voor de steeds ruigere omgangsvormen onder leerlingen. Ook zei hij dat leerlingen van Arabische en Turkse afkomst hun Duitse klasgenoten intimideren.
Knorr waarschuwde de ouders na een oproep van de lerarenbond GEW begin oktober om een debat op scholen te beginnen over vijandigheid tegen Duitse leerlingen. Zo worden Duitse leerlingen regelmatig uitgescholden voor ‘varkensvleesvreter’. Knorr bevestigt dit: 'een keer zei een leerling ‘het stinkt hier naar varken’ over een Duitse klasgenoot’. Andere scheldwoorden tegen Duitse leerlingen op de Langenscheidtschool: hoerenzoon, Jood of aardappel.
Op de Langenscheidt-school komt 70% van de leerlingen uit immigrantengezinnen. Knorr: ‘lesgeven lukt vaak niet, we krijgen de klas niet rustig’. Een keer stond een meisje in de gang te huilen over haar vriendin, die uit angst voor de Turkse leerlingen niet meer naar school durfde te gaan.
Knorr werd zonder opgaaf van reden ontslagen. De directrice hult zich in stilzwijgen. Knorr krijgt geen enkele steun van gemeenteraadsleden in Schöneberg. Knorr: ‘ ik ben voor het eerst in mijn leven werkloos. Maar ik vond het mijn plicht de ouders de waarheid te vertellen’.
Zie ook:
Moslimleerlingen tegen Duitse kinderen ‘jij eet varkensvlees en je bent minder dan ik’
Lerares ontslagen omdat ze per ongeluk varkensvlees aan moslimkinderen gaf 
Duitse kinderen in Berlijn gediscrimineerd en gepest door migrantenkinderen

BZ Berlin, 9 november 2010