Moskeeën in Nederland met Saoedische geldschieters

Nederland. februari 2007

De komende jaren worden ruim zeventig moskeeën gebouwd of drastisch verbouwd. Moskeebesturen kunnen de soms miljoenen kostende gebedshuizen niet uit eigen middelen betalen. Ze nemen hun toevlucht tot bedeltochten langs moskeeën in binnen- en buitenland.
Een échte moskee, met minaretten en een koepel, kost als snel vijf miljoen euro. Een enorm bedrag, zeker omdat een goede moslim beslist geen hypotheek mag afsluiten.
Mohammed Cheppih, voormalig directeur van de Nederlandse tak van de Saoedische Moslim Wereld Liga zegt: "Een bedevaart is vaak een bedeltocht.Ik heb het met eigen ogen gezien. Je moet in die Golfstaten een netwerk hebben om binnen te komen: je gaat langs deuren om geld op te halen. Als je plannen concreet zijn, dan staat er een auto met chauffeur voor je klaar voor een rondje langs de multimiljonairs."
Prestige speelt een grote rol bij de financiering van moskeeën. Voor een megaproject, zoals de Rotterdamse Essalam-moskee, willen ze in de Verenigde Arabische Emiraten graag diep in de buidel tasten, maar voor een moskee in een kleinere plaats ligt dat moeilijker.
De ambassadeurs van Saoedi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten in Nederland zeggen "met enige regelmaat" brieven te ontvangen waarin om geld of bemiddeling wordt gevraagd.

KRO Reporter. 2 februati 2007