Multicultureel Instituut Forum: in ‘Park van de Toekomst’ voor allochtonen veel picknicktafels, maar geen honden

Nederland, 2010

Onderzoekster Elleke Steenbergen van multicultureel instituut Forum organiseerde in het kader van duurzamedinsdag 2010 ‘Park van de Toekomst’ z.g. ‘Groenateliers’ met allochtonen over hun wensen mbt Nederlandse parken, omdat allochtonen nooit op gewone inspraakavonden komen.
Zowel eerste- als tweedegeneratie allochtonen willen in Nederland graag parken die lijken op die in het land van herkomst. Allochtonen zien graag voorzieningen voor barbecueën en picknicken, zoals picknicktafels waar meer mensen tegelijk aan kunnen zitten en bij voorkeur een aantal tafels bij elkaar. Prieeltjes en overdekte mogelijkheden om te zitten horen ook bij het wensenpakket. Honden zijn niet welkom, die gelden als onrein.
Een vaste barbecue is ongewenst omdat er mogelijk onrein vlees op heeft gelegen. Moslims willen veel kranen in een park omdat schone handen belangrijk zijn in de islam. In het park moeten duidelijke regels gelden, zichtbaar op borden, zodat allochtonen andere aanwezigen in het park op overtredingen kunnen aanspreken.
Allochtonen knopen in parken over het algemeen geen praatje aan met anderen, zoals Nederlanders dat doen.
Steenbergen beveelt aan speciaal tijd te reserveren om Groenateliers te organiseren omdat allochtonen anders met tijd omgaan dan Nederlanders ‘die vooral op efficiëntie zijn gericht’. Ook spreken allochtonen vaak slecht Nederlands.

DuurzameDinsdag 2010
Multicultureel Instituut Forum over Groenateliers
Ministerie VROM, april 2009