Antisemitisme in Amsterdam ‘Vuile kankerjood. Allah gaat jullie allemaal afslachten’

Nederland, juni 2010

In de Amsterdamse wijken de Baarsjes, de Pijp, Indische buurt, Transvaalbuurt en Nieuw-West, lopen Joden met een keppel of orthodox geklede Joden groot risico lopen om uitgescholden, bespuugd, bedreigd of mishandeld te worden. In deze wijken wonen veel Marokkanen.
Joden in de Pijp worden belaagd en uitgescholden door groepen Marokkaanse jongens: ‘Vuile kankerjood. Allah gaat jullie allemaal afslachten’. In de Baarsjes komen Joden in het geheim bijeen in een schuilsynagoge; Marokkanen mogen het niet merken.
Rabbijn Evers in Buitenveldert vermijdt de straat, omdat hij vaak door Marokkanen beledigd wordt: ‘Hé. Hitler is er eentje vergeten’. Veel joden hebben dezelfde ervaringen.
Turkse en Marokkaanse leerlingen vinden het normaal dat een jood met een keppel wordt uitgescholden. De meerderheid van de tweede en derde generatie Marokkanen is racistisch als het over joden gaat. Ze zien joden als kindermoordenaars. De joden en Amerikanen zitten overal achter. 9/11 werd georganiseerd en uitgevoerd door de CIA en de Mossad.
Holocaust-overlevende Bloeme Evers-Emden (83) kan zich de anti-joodse propaganda van de NSB goed herinneren, maar niet dat in Amsterdam ooit joden in elkaar werden geslagen. Bloeme Evers: ‘Dat wij weer moeten meemaken dat antisemitisme salonfähig is geworden. Joden gaan nooit de straat op om hoofddoeken van moslima’s af te rukken, dan zouden de rapen pas echt gaar zijn. Dan zou echt iedereen moord en brand schreeuwen, maar wij moeten ons dit wel laten welgevallen’.
Zie ook: Antisemitisme bij avondvierdaagse in Amsterdam

Welingelichte kringen, 13 juni 2010. Oorspronkelijk verschenen in de papieren NRC, 12 juni 2010.