Gaza: voedsel geen enkel probleem, maar er zijn geen banen

Gaza, juni 2010

De Midden-Oosten correspondent voor TV2 Denemarken Steffen Jensen, stelde op 1 juni in Gaza vast dat er net zoveel files waren als altijd, er was duidelijk geen sprake van een benzinetekort. De benzine was niet gerantsoeneerd.
Op de markt in het Shati vluchtelingenkamp was volop fruit, tomaten, komkommers, meel, watermeloenen, aardappels, eieren, kippen en vis te koop. Jensen was verbaasd, omdat hij uit telefoongesprekken met Palestijnse vrienden had begrepen dat er ernstige tekorten zouden zijn. Jensen interviewde een vrouw op de markt die hem – staande tussen de welgevulde marktkramen – verzekerde dat er niets was: ‘We hebben niets. We hebben alles nodig. Voedsel, drinken… alles!’
Marktkoopman Yousuf Al-Assad Yazgy vertelt dat het fruit afkomstig is uit Israël. De groenten en watermeloenen worden geteeld in Gaza zelf.
Eigenaar van een kleine supermarkt Mohammed Abu Nada, vertelt dat zijn meeste producten afkomstig zijn uit smokkel via Egypte. De melk komt echter uit Israël.
Jensen stelt vast dat niet het gebrek aan voedsel het grootste probleem is in Gaza, maar dat er geen duurzame binnenlandse economie is en dat er als gevolg daarvan te weinig banen zijn.
Inmiddels is duidelijk dat Hamas de goederen van het Gaza-konvooi weigert in ontvangst te nemen.

Steffen Jensen, 2 juni 2010. Met foto's van marktkramen in Gaza.