Gaza-konvooi organisatie heeft banden met Al-Qaida

Turkije, mei 2010

De Turkse organisatie Insani Yardim Vakfi of IHH die meevoer op een van de schepen in het konvooi voor Gaza, heeft banden met terroristische organisaties zoals Al-Qaida. Dat blijkt uit onderzoek van het Deense Institute for International Studies uit 2006: ‘The Role of Islamic Charities in International Terrorist Recruitment and Financing’. IHH was ook sponsor van de boot waarop geweld plaatsvond na de israelische interventie.
Bij een inval door de Turkse veiligheidsdienst in een IHH kantoor in Istanboel werden wapens, explosieven en een jihadvlag aangetroffen. IHH leider Bülent Yildirim was betrokken bij het rekruteren van jihadi’s.
Uit aftappen van de IHH telefoon in 1996 bleken herhaaldelijke telefonische contacten naar een Al-Qaida verblijf in Milaan en met Algerijnse terroristen in Europa. Ook waren er in 2000 telefonische contacten met Al-Qaida lid Ahmed Ressam die van plan was tijdens de milenniumwisseling een aanslag te plegen op het vliegveld van,Los Angeles.
Uit informatie van Intelligence and Terrorism Information Center (ITIC) blijkt dat IHH logistieke en financiële steun verleent aan jihadistische netwerken in Bosnië, Syrië, Irak, Afghanistan en Tsjetsjenië.

‘The Role of Islamic Charities in International Terrorist Recruitment and Financing’, 2006 (pdf). Pagina 10-14.
Intelligence and Terrorism Information Center, 26 mei 2010
Global Muslim Brotherhood Daily Report, 1 juni