Politie ingezet tegen moslima’s die opkomen voor gelijke rechten

VS, februari 2010

De politie heeft 20 vrouwen die in de belangrijkste gebedsruimte van de moskee het Islamic Center in Washington wilden bidden, verzocht de ruimte te verlaten. De vrouwen wilden in dezelfde ruimte bidden als mannen. De speciale vrouwenruimte in het Islamic Center is een klein kamertje, vanwaar de imam niet is te zien.
Toen de vrouwen in de centrale ruimte gingen zitten, riep de moskee de assistentie in van het plaatselijke politiekorps. Die sommeerde hen de ruimte te verlaten Zo niet, dan zou arrestatie volgen.
Imam Syed Burmi zegt dat de afscheiding tussen vrouwen en mannen nodig is, zodat iedereen beter de aandacht bij het gebed kan houden: ‘als een vrouw vlak bij me staat kan ik niet langer met mijn aandacht bij de almachtige god zijn’.
In tweederde deel van alle Amerikaanse moskeeën bidden vrouwen gescheiden van de mannen. Onlangs protesteerden ook moslima’s in West Virginia hier tegen. Protestleidster Asra Nomani: ‘we hebben nu een generatie islamitische vrouwen die naar Harvard gaan en in topfuncties in Wall Street zitten. En dan moeten ze in de moskee apart zitten?’

American University Radio, 22 februari 2010