Joden in Malmö doelwit van antisemitisme door moslims

Zweden, februari 2010

De Joodse gemeenschap van 700 mensen in Malmö krijgt het steeds moeilijker. De Joodse begraafplaats moet het regelmatig ontgelden, Joden die op weg zijn naar de synagoge worden lastiggevallen en gemaskerde mannen roepen: ‘Hitler, Hitler’ op straat. Het aantal hate crimes tegen Joden is het afgelopen jaar verdubbeld tot 79 en waarschijnlijk worden niet alle incidenten aangegeven. De synagoge wordt bewaakt en heeft kogelwerende ruiten. De Joodse kleuterschool heeft dikke stalen veiligheidsdeuren.
Holocaust-overlever Judith Popinsky ontmoet steeds meer agressie bij voorlichtingslessen over de Holocaust op scholen: ‘moslimkinderen negeren me als ik vertel over mijn kampervaringen. Dat komt door wat hun ouders hen over Joden vertellen. Scholen in moslimwijken nodigen Holocaust-overlevers helemaal niet meer uit. De nieuwe haat tegen Joden komt van moslimimmigranten. Joden worden steeds banger’.
De Joden vinden dat de sociaaldemocratische burgemeester Ilmar Reepalu een laks beleid voert en hen onvoldoende beschermt. Reepalu zegt dat het toenemende antisemitisme een logisch gevolg is van het Israëlische beleid in het Midden-Oosten.
Een vijfde deel van de bevolking van 300.000 mensen is moslim. Popinsky: ‘politici laten het antisemitisme op zijn beloop. Er zijn nu eenmaal veel meer moslimstemmen te winnen dan van Joden’.

Telegraph, 21 februari 2010