Noord-Afrikanen pesten HBO-school de buurt uit

België, januari 2010

Het Institut Supérieur Industriel de Bruxelles (Isib) in Anderlecht heeft haar lessen naar de campus in de Koningsstraat in Brussel verhuisd. In Anderlecht was de onveiligheid te groot.
De studenten worden lastiggevallen door straatcriminelen. Ze worden klemgezet, afgeperst en bestolen. De jonge criminelen zetten hen bij het Zuidstation of metrostation Clemenceau geregeregeld een mes op de keel, met soms steekwonden als gevolg. Dat heet 'racketeering'. Ze maken de studenten gsm's, iPods en geld afhandig. Het begon met één dader, dat werden er drie, de laatste keer werden er acht tot tien geteld, meestal jonge Noord- of Centraal-Afrikanen, sommigen geen zestien jaar oud.
Maandag werden drie verdachten opgepakt, onder wie twee minderjarigen, allen uit Anderlecht. Bij de minderjarigen werd een mes aangetroffen.
De criminelen richten zich overwegend op de jongere studenten. Isib-directeur Debast: ’misdaadbendes creëren in Anderlecht een klimaat van angst om pottenkijkers weg te houden van hun lucratieve, illegale bezigheden.'

De Standaard, 28 januari 2010