Christen Unie weert lesbisch gemeenteraadslid

Nederland, november 2009

De lesbische Monique Heeger is door de Christen Unie in Wageningen geweigerd voor de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Hoewel de partij zegt mensen niet te weigeren om hun homoseksualiteit alleen, mogen lokale afdelingen de ‘levensstijl’ van een vertegenwoordiger meenemen in hun beslissing. De partijvertegenwoordigers moeten Gods woord onderschrijven en vanuit die overtuiging politiek bedrijven. De levensstijl van een raadslid moet overeenkomen met die overtuiging.
Heeger zat eerder voor de CU in de gemeenteraad Wageningen, maar moest vertrekken toen ze verliefd werd op een vrouw. Dit was destijds aanleiding voor de CU om onderzoek te doen naar de positie van homoseksuelen binnen de partij.
Eerder stapte een CU raadslid op omdat hij zich verplicht voelde als homoseksueel celibatair te leven. Voor Yvette Lont, ex-CU-raadslid in de stadsdeelraad van Amsterdam Zuidoost was het CU standpunt over homo’s aanleiding om een motie in te dienen om praktiserende homoseksuelen te weren van bestuursfuncties in de partij.

Elsevier, 17 november 2009
AD, 17 november 2009