Bosnië uitvalsbasis voor islamitische terroristen

Bosnië, juli 2009

Volgens terrorisme-experts is Bosnië een veilige haven voor terroristen, ze worden er beschermd door de plaatselijke autoriteiten en kunnen in alle rust terreurdaden voorbereiden.
Volgens de Bosnische terreurexpert Galijasevic bestaat er een goed ontwikkeld netwerk dat islamitische terroristen ondersteunt: ‘er zijn zo’n 80 namen van belangrijke terroristen die hier worden beschermd door een nieuwe identiteit. Bosnië is een uitstekende uitvalsbasis, de terroristen hebben hier trainingskampen waar ze mensen trainen voor aanslagen in andere landen'.
Tijdens de burgeroorlog van 1992 – 1995 kwamen duizenden buitenlandse islamitische militanten naar Bosnië om er te vechten aan de zijde van de moslims. Na de oorlog trouwden velen van hen met Bosnische vrouwen en kregen het staatsburgerschap onder hun eigen naam of een nieuwe naam.
Zoals de Algerijnse militant Abu Mali die in de Bosnische VN-missie werkte onder de Bosnische naam Safet Catovic. Mali bleef in de VS waar hij banden onderhoudt met terreurgroepen en waar hij trainingskampen opzette. In de burgeroorlog was Mali leider van de groep El Mujaheed, die verantwoordelijk was voor ernstige oorlogsmisdaden. Geen van hen werd later ooit vervolgd.
Achter diverse terreuraanslagen zaten mensen met een Bosnisch paspoort.

AKI, 30 juli 2009