‘Oostenrijk heeft geluk dat er nog geen aanslag is gepleegd’

Oostenrijk / Bosnië, april 2009

Een voormalige Al-Qaida jihadist van Duitse komaf die al jarenlang in Bosnië woont en die zichzelf onder het pseudoniem Nihad C. presenteert, zegt dat Al-Qaida terroristen veilig in Sarajevo wonen.
C. stelt dat Al-Qaida bezig is met een operatie vanuit de Weense Sahaba-moskee, maar de Oostenrijkse autoriteiten hebben hoofdverdachte uit hun vingers laten glippen. De moskee werd onderzocht in verband met een aanslag van Bosnische moslims op de VS ambassade in Wenen.
De leider van de moskee is Abu Muhammed, die afkomstig is uit de Servische regio Sandzak. Hij financierde Wahabi's uit Sandzak die in de moskee bij elkaar komen. Muhammed was in 2006 betrokken bij de mishandeling van een Bosnische Serviër.
Volgens C. heeft Oostenrijk geluk omdat Al-Qaida terroristen totnogtoe vooral actief zijn in Afghanistan, ‘maar er zitten terroristen klaar in Spanje, Marokko en Algerije om orders uit te voeren’.
C. ging als 16-jarige naar Bosnië om daar samen met de ‘Moejahedien’ te vechten. Daarna vocht hij gedurende twee periodes in Tsjetsjenië. In 2001 vertrok hij naar Afghanistan, waar hij in 2007 door de VS en de Pakistaanse geheime dienst ISI werd gearresteerd.

News, 15 april 2009