Taliban wil heel Pakistan innemen en sharia invoeren

Pakistan, april 2009

Talibanstrijders breiden vanuit de Swatvallei hun invloed verder uit over Pakistan. Onlangs bereikten ze een bestand met de regering waarbij overeen werd gekomen dat de rechtbanken in de Swatvallei sharia gaan toepassen. Islamitische partijen willen nu sharia toepassen in het hele noordwestelijke grensgebied (NWFP). In acht van de 24 NWFP districten heerst de sharia.
Talibanleider Nazeer Ahmed zegt dat een aantal milities klaar staan om de hoofdstad Islambad in te nemen. Een paar honderd Taliban namen twee stadjes 100 km ten noorden van Islambad in. Er werden terroristische aanslagen gepleegd in diverse gebieden, onder andere op de politieacademie in Lahore. De situatie schept problemen voor de Amerikaanse president Obama die graag de relaties met Pakistan wil verbeteren.
De emoties in Pakistan liepen hoog op toen een Talibanstrijder een 17 jarig meisje afranselde omdat ze weigerde met hem te trouwen. De Talibanstrijders dwingen meisjes met hen te trouwen. De hoogste justitiebaas Muhammad Chaudhry verwijt de regering dat ze de zaak niet verder onderzoekt.
Ul-Haq Haqqani van de religieuze partij Jamiat Ulema-e-Islam, zegt dat sharia een gunstig effect heeft op de veiligheidssituatie: ‘daarom moeten we die in het hele land invoeren, of de Amerikanen dat nu leuk vinden of niet. Zo kunnen we Pakistan redden. Anders zal de VS vivisectie op Pakistan plegen’.

Times of India, 9 april 2009
Washington Times, 9 april 2009