Amsterdam meldt consulaat geboorte van ‘Marokkaanse’ en ‘Turkse’ baby’s

Nederland, april 2009

Nederlandse ambtenaren blijken Nederlandse kinderen die volgens Marokkaanse wetgeving Marokkaans zouden zijn, ongevraagd als Marokkaan te registreren in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Amsterdam gaat nog een stap verder door ook het buitenlandse consulaat in te seinen. Het Amsterdamse gemeenteraadslid Robert Flos: ‘dit betekent dat gegevens van Nederlandse staatsburgers aan buitenlandse mogendheden worden verstrekt. Dat moet acuut stoppen’.
Bij de Dienst Persoonsgegevens van de gemeente Amsterdam was nog niemand beschikbaar voor toelichting.
Een Amsterdams jongetje is nu door gemeenteambtenaren officieel als Turk aangemeld bij het consulaat. Het echtpaar Suzan en Vincent van Saase uit Amsterdam-Noord ontving tot hun grote ontsteltenis na de geboorte van hun zoon Friso bericht van GBA van Amsterdam-Noord dat Friso naast de Nederlandse ook de Turkse nationaliteit heeft gekregen.
Vincent van Saase: ‘Tijdens contact met de gemeente hierover waarbij wij aangaven absoluut geen Turkse nationaliteit voor onze zoon te willen, werd ons medegedeeld dat wij hierin geen keuze hebben’. Friso kreeg de Turkse nationaliteit omdat Suzan een Turkse vader en een Nederlandse moeder heeft. Het Amsterdamse echtpaar wil absoluut voorkomen dat hun zoon Friso over achttien jaar wordt ingezet voor het Turkse leger.
Update: De gemeenteraad Amsterdam nam een motie aan dat ambtenaren de Marokkaanse namenlijst alleen nog op verzoek verstrekken. GroenLinks stemde als enige tegen. Cohen gaat de raadsuitspraak ‘bestuderen’. Hij hecht belang aan ‘goede dienstverlening aan een substantiële minderheid in Amsterdam’.

Telegraaf, 1 april 2009
Elsevier, 1 april 2009
Binnenlands Bestuur, 3 april 2009