European Institute of Human Sciences heeft omstreden voorzitter

Engeland, juli 2004

Het gerespecteerde European Institute of Human Sciences (EIHS) heeft banden met een omstreden religieus leider. Yusuf al-Qaradawi is voorzitter van de raad van bestuur van EIHS en de Franse vestiging van EIHS. De opleiding van EIHS is inhoudelijk sterk beïnvloed door dr. al-Qaradawi. De EIHS maakt deel uit van de University of Wales.
Toen Qaradawi deze maand een bezoek bracht aan Engeland, werd daartegen gedemonstreerd door homorechten-activisten, vanwege zijn uitspraken dat homoseksualiteit een ziekte is. Het meest omstreden is Qaradwai’s steun voor Palestijnse zelfmoordaanslagen: ‘Ik zie deze aanslagen van martelaars als een teken van Gods rechtvaardigheid’.
Al-Qaradawi is bekend bij talloze moslims door zijn programma op Al-Jazeera. Hij is ook betrokken bij de geweldadige en omstreden Muslim Brotherhood.
Al-Qaradawi erkent geen scheiding tussen kerk of moskee en staat. Hij is tegen gelijke rechten voor vrouwen in het erfrecht en tegen de democratie omdat hij Allah's wil hoger stelt dan het parlement. Ook vindt hij dat moslims die uit het geloof stappen, bestraft moeten worden.
Tim Collins, de schaduwminister van Onderwijs is zeer bezorgd over EIHS en het Markfield College (eveneens betrokken bij fundamentalistische groepen): ‘Er moet direct onderzoek komen naar deze instellingen. Wat doen ze precies? Hoe komen ze in Engeland terecht? En vormen ze een gevaar voor een vreedzame smenleving?’

Times Online, 29 juli 2004
BBC news, 7 juli 2004
Wikipedia