Guantánamo vrijlatingen: aantal ex-gedetineerden weer actief in jihad

VS, januari 2009

Zeker 61 terreurverdachten die gevangen hebben gezeten in Guantánamo, hebben zich na hun vrijlating inmiddels weer aangesloten bij de internationale jihad. Dat zegt Pentagon-woordvoerder Geoff Morrell op basis van recente inlichtingenrapporten.
Zo werd de uit Yemen afkomstige Said Ali al-Shihri na zes jaar vrijgelaten en is nu de nummer twee van Al-Qaida in Yemen. Al-Shihri verscheen januari 2009 samen met een andere ex-Guantanamogevangene, Abu al-Hareth Muhammad al-Oufi, op een Jemenitische Al-Qaida video. Al-Shihri wordt verdacht van een bomaanslag op de VS ambassade in Jemen in september 2008.
In 2008 werden circa honderd terreurverdachten vrijgelaten. Het totaal aantal vrijgelaten gedetineerden is nu 520. In Guantánamo zitten nu nog 248 gevangenen.
Volgens onderzoek van het Brookings Institution zouden 87 daarvan banden hebben met Al-Qaida. Zes voormalige Guantánamo gevangenen zijn inmiddels gesneuveld als islamitische strijders in Afghanistan. Drie van hen hadden hoge posities in de groep van Afghaanse moslimextremisten. Een ander bleek onderminister van Defensie van de Taliban te zijn geweest

Associated Press, 13 januari 2009
Elsevier, 13 januari 2009
Yahoo, 23 januari 2009
AFP, 24 januari 2009