Malmö: meer Arabische dan Zweedse leerlingen

Zweden, januari 2007

Twee plaatselijke leden van de Liberal Party stellen een verbod op andere talen dan Zweeds voor op scholen in Malmö. Gemeenteraadslid Eva Bertz en lid van het parlement Allan Widman komen met dit voorstel om segregatie aan te pakken.
Widman: ‘In Malmö zijn we dichtbij het punt waarop de meerderheid van de leerlingen van buitenlandse komaf is: of zijzelf of hun ouders komen ergens anders vandaan. Op sommige scholen is maar 5% van de leerlingen van Zweedse komaf'.
In een van de wijken vond in sommige klassen vanaf herfst 2005 alleen nog maar les in het Arabisch plaats. Het idee erachter was, dat als kinderen hun eigen taal goed spraken, het ook makkelijker zou zijn om dan vervolgens Zweeds te leren.
Waarschijnlijk is Malmö de eerste stad waar de Arabische bevolking in de meerderheid zal zijn over tien tot twintig jaar. Het aantal berovingen is er schrikbarend hoog. De slachtoffers zijn bijna altijd Zweden. De aanvallers zelf zeggen dat deze berovingen horen bij ‘een oorlog tegen de Zweden’.

Fjordmans Weblog, 23 maart 2005
Brussels Journal, 3 januari 2007
The Local, Swedens News in English, 3 januari 2007