Mensenrechtencommissie weigert klacht tegen haat-imam te onderzoeken

Canada, december 2008

De Canadese mensenrechtencommissie verklaart een klacht van auteur Marc Lebuis tegen de salafistische imam Dameus Al-Hayiti ongegrond. Lebuis stelt dat een boek van de imam ‘Islam or Fundamentalism? In light of the Qor’an and the Sunna’ haatzaaiend is tegenover homo’s, niet-moslims, joden en inwoners van Quebec. Al-Hayiti studeerde islam en hadith aan diverse Arabische universiteien.
Volgens de commissie zijn de meeste verwijzingen in het boek te algemeen om te kunnen spreken van ‘identificeerbare groepen’. Ook is er volgens de commissie geen sprake van oproepen tot haat.
Volgens het boek van Al-Hayiti moeten homo’s die op heterdaad zijn betrapt worden onthoofd, zijn de meeste ongelovigen ‘als beesten’, is het uit den boze voor moslims om vriendschap met ongelovigen te sluiten, moet je geen moslimkinderen naar openbare scholen sturen omdat dat een verwoestend effect op hun geloof heeft, zijn mannen superieur aan vrouwen, zijn moslima’s superieur aan ongelovige vrouwen, zijn verschillende etnische groepen ongelijkwaardig, heeft het christendom het westen geperverteerd, verspreiden joden corruptie en onrecht, is slavernij toegestaan en is democratie strijdig met de islam.

Point de Bascule, 17 december 2008