Islamitische wijk in Brussel: Molenbeek

België, november 2007

Tweederde van de 83.000 zielen tellende bevolking van de West-Brusselse wijk Molenbeek is moslim. Er staan 21 moskeeën en de gebedsoproep weerklinkt door de gehele wijk. Er staat de grootste moskee van België, de Al-Khalil moskee. De meeste moskeeën zijn Marokkaans, maar andere zijn verbonden met de Turkse, Pakistaanse of Afrikaanse gemeenschap.
Heel veel vrouwen dragen er een hoofddoek en de meeste mannen een baard. Op straat hoor je Arabisch en Frans. De cafés´s schenken geen alcohol, maar thee. De winkels dragen Arabische opschriften en er worden koranrecitaties afgespeeld.
Tijdens de ramadan gelden ´s avonds verkeersrestricties zodat de toeleveringsbedrijven de winkels kunnen bevoorraden met ingrediënten voor de iftarmaaltijd.
De burgemeester van Brussel, de socialist Philippe Moureaux is trots op zijn beleid in Molenbeek, zo zei hij onlangs in een rede in het Europarlement. Tijdens de ramadan gaat hij op bezoek in moskeeën in de wijk.
Directeur van de Al-Khalil moskee, Kebdani, vindt Molenbeek het perfecte symbool van de Belgische tolerantie.
Volgens socioloog Olivier Servaix zal Brussel binnen twintig jaar een moslim-meerderheid hebben. Op dit moment is eenderde deel van de bevolking islamitisch.
Zie ook:
Halal en ramadan in Molenbeek
'Gesluierde' school in Brusselse wijk

IPS News, 20 oktober 2008
Islam Online, 17 november 2008