Bruid geen maagd: huwelijk geannuleerd

|

Frankrijk, mei - juni 2008

Rechters in de Franse stad Lille hebben een huwelijk tussen twee jonge Franse moslims nietig verklaard, omdat de bruid tijdens de huwelijksnacht geen maagd meer bleek te zijn. De rechters kwamen tot de conclusie dat de bruidegom was bedrogen inzake een ‘essentiële kwaliteit' van de bruid. Zij zou hem voor het huwelijk hebben verzekerd nog maagd te zijn. Het bedrog werd ontdekt toen de bruidegom in de huwelijksnacht geen bloedvlekken op het laken kon laten zien aan de feestvierende familie. De vader van de bruidegom bracht de bruid daarop terug naar haar ouders.
In de rechtszaak besloten de rechters daarop tot de toepassing van een wetsartikel dat zelden wordt gebruikt. De familie van de bruid had haar gepresenteerd als ‘ongehuwd en kuis'. Daarom besloten de rechters dat zij gelogen had over een ‘essentiële kwaliteit’ en dat het huwelijk dus nietig moest worden verklaard.
Het komt in Frankrijk zelden voor dat huwelijken achteraf als van meet af aan nietig worden verklaard. Het wetsartikel 180 is eerder gebruikt als de bruid heeft verzwegen dat zij eerder als prostituee heeft gewerkt of als iemand niet in staat is tot geslachtsgemeenschap.

Update:  Inmiddels heeft een rechtbank in het Franse Douai bepaald dat de vrouw in elk geval gehuwd is tot een rechtbank in september definitief een beslissing neemt over het huwelijk.

De Telegraaf, 29 mei 2008
Nos.nl, 29 mei 2008
Libération.fr, 29 mei 2008
Zie ook: Maagdenvlies hersteloperaties populairder
Video NO: 'Franse commotie rondom nietigverklaring huwelijk'
De Telegraaf, 19 juni 2008