Sharia rechtbanken in opkomst

Engeland, november 2006

Volgens het BBC Radio 4 programma Law in Action wordt sharia door moslims gebruikt als alternatief voor het Britse strafrecht. Aydarus Yusuf, een jongerenwerker van Somalische komaf vertelde dat berechting van een steekpartij plaatsvond voor een onofficiële Somalische rechtbank in Woolwich, een wijk in zuid-oost Londen. De politie arresteerde een aantal Somalische jongeren op verdenking dat ze een Somalische leeftijdgenoot met messen hadden aangevallen. De familie van het slachtoffer zei tegen de politie dat ze het voor het gerecht zouden brengen en de verdachten werden op borg vrijgelaten. De ‘rechtbank’ bepaalde dat de jongeren hun slachtoffer moesten compenseren. Alle vaders en ooms waren aanwezig.
Een woordvoerder van Scotland Yard kende de zaak niet, maar zei dat het gebruikelijk is als geen aanklacht wordt ingediend, als slachtoffers geen aangifte doen.
Patrick Sookhdeo, directeur van het Institute for the Study of Islam and Christianity schrijft in zijn boek Islam in Britain dat er een parallel rechtssysteem binnen de moslimgemeenschap functioneert op vrijwillige basis: ‘In de meeste grote steden zijn nu sharia rechtbanken actief. Verschillende etnische groepen hebben hun eigen rechtbank, gebaseerd op hun eigen tradities’. Sharia rechtbanken treden op bij familieproblemen en als mannen hun echtscheiding niet voor de Britse rechtbank willen brengen.

Telegraph, 29 november 2006