Günter Wallraff: tolerantie kan ook lafheid zijn

Duitsland, oktober 2007

Günter Wallraff
Schrijver Günter Wallraff en president van de Berlijnse Academie van Kunsten Klaus Staeck, waarschuwen voor valse tolerantie tegenover de islam. Staeck keerde zich tegen een denken ‘waaronder zich vaak lafheid verbergt’. Dat is op langere termijn gevaarlijk.
Staeck zegt dat een godsdienst zoals de islam, die het als een doodzonde beschouwt als moslims hun geloof verlaten, totalitair is. Wallraff wees op het wijdverbreide antisemitisme onder moslims en de nog steeds van kracht zijnde fatwa tegen Salman Rushdie. Het toestaan van intolerantie tegenover anderen vindt Wallraff verkeerd begrepen tolerantie.
In verband met de omstreden bouw van een moskee in Keulen, zei Wallraff, dat hij in principe voor de bouw van moskeeën is, maar dat hij zich ernstig zorgen maakt over het feit dat de voorzitter van de Keulse moskee een hardliner uit Turkije is, geen woord Duits spreekt en de integratie van moslims wil verhinderen. Wallraff is ook bezorgd over de reeks van nieuwe oppermachtige monumentale moskeeën in Duitsland met geld uit Turkije, Iran of Saoedi-Arabië.
Wallraff schreef in 1985 het boek 'Ganz unten' (Ned: 'Ik, Ali') over zijn undercover ervaringen als gastarbeider.

Die Welt, 18 oktober 2007
Wallraff
Website Wallraff