Palestijnse pers volledig gemuilkorfd in Gaza en Westbank

Palestijnse gebieden,juni 2017

                          Hamas
De Palestijnse media op de Westbank fungeren als verlangstuk van de Palestijnse Autoriteit. Ook de private radio- en tv stations hebben geen enkele vrijheid van spreken en hanteren zelfcensuur.
In Gaza hebben de veiligheidsdiensten de media volledig in de greep. Journalisten werken onder sterke restricties.

Journalisten in cel
Zowel de PA als Hamas voeren een redelijk effectief beleid om kritische stemmen op Facebook en Twitter de mond te snoeren. Kritische postings worden beschouwd als een ernstig misdrijf. Critici worden beschuldigd van het beledigen van Palestijnse vertegenwoordigers.
In de afgelopen jaren zijn tientallen Palestijnse journalisten, bloggers, academici en politieke activisten gevangen genomen of door de PA en Hamas ondervraagd over hun Facebook-berichten.

Internationale NGO’s steunen de facto onderdrukkend en corrupt regiem
Internationale NGO’s en mensenrechtenactivisten zijn pro-Palestijns en stellen de ernstige aantasting van de persvrijheid in Palestijnse gebieden vrijwel nooit aan de orde. In feite steunen ze daarmee de PA en Hamas in het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting.

Journalist: Hamas brengt Gaza terug naar de middeleeuwen
Onlangs nog arresteerde Hamas twee kritische bloggers op Facebook: Abdallah Abu Sharekh en Shukri Abu Oun. De prominente schrijver Abu Sharekh schreef over de elektriciteitscrisis dat Hamas de Gazastrook terug naar de middeleeuwen brengt. Talloze Gazanen zitten het grootste deel van de dag zonder elektriciteit door de strijd tussen de PA en Hamas.

Hamasleiders hebben zelf wel stroom tijdens elektriciteitscrisis
Hamasleiders zijn corrupt en hebben eigen stroomopwekkings-installaties naast hun huizen, aldus Abu Sharekh. Abu Oun schaarde zich op Facebook achter drie eerder gearresteerde journalisten, die kritische postings hadden gepubliceerd.

Khaled Abu Toameh op Gatestone, 15 juni 2017