Massa-aanranding in Keulen; asielaanvragen gevonden bij daders

Duitsland, januari 2016

De politie in Keulen geeft aan dat er in oudjaarsnacht sprake was van ‘massa-aanranding’ bij het hoofdstation. Inmiddels hebben 60 vrouwen aangifte gedaan, maar het vermoeden bestaat dat er veel meer slachtoffers zijn.
                          Nieuwjaar in Keulen
‘Dit is een volkomen nieuwe dimensie van geweld’
Er waren op het plein voor het station zo’n 1000 mannen van Noord-Afrikaanse komaf die in groepjes vrouwen beroofden, betastten en aanrandingen pleegden. Voorzitter van de politiebond van NordRheinlandWestfalen, Arnold Plickert: ‘dit een volkomen nieuwe dimensie van geweld. Zoiets kenden we hier nog niet’.

'Ze grepen me bij mijn borsten en billen'
Slachtoffers zeggen: ‘ik werd onder mijn jurk bij mijn billen gegrepen‘ en ‘Plotseling voelde ik handen op mijn billen en borsten, ik werd overal betast’ en ’ze trokken mijn slipje uit’. Ook werden de vrouwen voor slet uitgescholden.
De politie probeerde meisjes te bevrijden, maar werd met vuurwerk bekogeld.  De politie werd volledig verrast door de aanvallen.

Asielaanvragen gevonden bij daders
De autoriteiten zijn bang dat de massa-aanranding tot negatieve gevoelens tegen asielzoekers kan leiden en zeggen met stelligheid dat de aanval niet met vluchtelingen heeft te maken. Maar in kringen rond het ministerie van binnenlandse zaken wordt gezegd dat een aantal daders twee jaar geleden uit Noord-Afrika als asielzoeker naar Duitsland zijn gekomen. Een politie-agente in een interview: ‘Uiteindelijk hebben we acht mannen kunnen aanhouden. Allemaal waren ze in het bezit van kopieën van certificaten voor een asielaanvraag’.  
Zie ook: Handtastelijke Noord-Afrikanen vallen vrouwen lastig in Nieuwjaarsnacht.'Ik had vingers op elke lichaamsopening’

Express, 3 januari 2016
Die Welt, 4 januari 2016
Express, 4 januari 2016