Joods magazine in blanco enveloppe uit angst voor aanvallen

Duitsland, februari 2015

Leden van de Joodse gemeente in Berlijn ontvingen deze maand hun tijdschrift 'Jüdisches Berlin’ in een blanco envelop. Na de aanvallen in Parijs en Kopenhagen besloot de redactie hiertoe om 'vijandigheden' te voorkomen.
Ilan Kiesling van de Joodse gemeente: ‘Veel mensen hebben ons gebeld met de boodschap dat ze overwogen om hun abonnement op te zeggen’. Het maandelijkse tijdschrift 'Jüdisches Berlin' verschijnt sinds 1998 en heeft ongeveer 10.000 abonnees. Voorzitter van de Joodse gemeente, Gideon Joffe, schrijft in de nieuwste editie dat Joden zich sterker bedreigd voelen na de aanslagen in Parijs en de pro-Palestina demonstraties van afgelopen zomer: 'In Berlijn worden Israëli’s in elkaar geslagen, enkel en alleen omdat ze Israëlische Joden zijn.'
Politiewoordvoerder Stefan Redlich stelt echter geen toename vast van antisemitische aanvallen. Levi Salomon van het Joodse Forum voor Democratie en tegen Antisemitisme (JFDA) is het daar niet mee eens. Volgens hem laten veel Joden hun keppeltje thuis als ze de straat op gaan: ‘Veel mensen geven de misdrijven niet aan omdat de daders toch niet gepakt worden. Het werkelijke cijfer ligt heel hoog. Antisemitisme wordt nog altijd onderschat’.

Tagesspiegel, 20 februari 2015
Trouw, 23 februari 2015