Gewelddadige Marokkaanse jongeren maken Rotterdamse wijk onveilig

Nederland, april 2014

Bewoners van Oud-Crooswijk in Rotterdam voelen zich niet meer veilig door drie geweldsincidenten in korte tijd door een groep Marokkaanse jongeren. De jongeren drongen onlangs naar binnen in de woning van klusjesman Gonu Sharma (53), mishandelde Sharma en zijn bezoek en vernielden de boel. Sharma’s neus werd daarbij gebroken. Een buurvrouw van Sharma: ‘'Eerst bleef het bij woorden, nu zetten ze die om in daden. We durven niks meer te zeggen.'
Vorige week werd een pizzakoerier beroofd van zijn eten en geld. Toen afgelopen weekend vrienden van de maaltijdbezorger verhaal kwamen halen, liep het uit de hand. Een man werd neergestoken en zeven jongeren opgepakt.
Een buurtbewoner: ‘Dit plein wordt gezien als een plek waar je een teringzooi van mag maken. Voetballen is prima, maar maak geen ruzie met ze. Als de politie langskomt, dan heb jij het gedaan. Dan pakken ze je spullen.' In het verleden waren er al eerder criminele en overlast gevende groepen in Crooswijk.
Oud-deelraadsvoorzitter de Boer: 'Veel Crooswijkers staan er slecht voor, waardoor er een neiging is tot crimineel gedrag. Ik denk dat dit gebeurd is juist doordát de instanties er zo dicht bovenop zitten. Het zijn katten in het nauw geworden. Die maken vreemde sprongen.' Burgemeester Aboutaleb ziet de drie gewelddadige gebeurtenissen als toeval en waarschuwde als de VVD - die sprak van een 'gewelddadige jeugdbende' - voor het schetsen van een verkeerd beeld.

AD, 11 april 2014