Youtube kanaal van Memri tv afgesloten

usa, 2 november 2013

Sinds ca. 2 november is het Youtube kanaal van Memri tv door de organisatie van Youtube, een onderdeel van Google, afgesloten. Dit is gebeurd na klachten over auteursrechtenschending door een aantal moslimorganisaties in Egypte en Noorwegen. Het gaat met name om El Masrya for printing, Fraeen tv en Det Islamske Nettverk. Zie: http://www.youtube.com/user/MEMRITVVideos.

Memri staat voor Middle East Media Research Institute en is een onafhankelijke organisatie met het hoofdkantoor in Washington DC. Op de eigen website is te lezen dat haar doel o.m. is het overbruggen van de taalkloof tussen het Westen en het Midden-Oosten en Zuid-Azië en het verzorgen van tijdige vertalingen van arabische, farsi, urdu-pashtu en dari media.

Memri tv is vooral bekend van haar vertalingen van tv-uitzendingen van radicale moslim predikers die men vervolgens wereldkundig maakte via Youtube. Daardoor werden deze predikers vaak ontmaskerd als lieden die voor de westerse buitenwereld een imago van gematigdheid en vredelievendheid cultiveren, maar aan de eigen achterban en de arabische wereld een heel ander, antiwesters, antisemitisch en oorlogszuchtig gezicht laten zien. Een aantal moslimorganisaties, zoals de bovengenoemde die wellicht dergelijke ontmaskeringen niet op prijs stellen, hebben onder het aanvoeren van het argument van auteursrechtenschending, Youtube - na een eerdere maal in 2010 - wederom zover gekregen dat het Memri tv kanaal werd afgesloten. Memri gaat uiteraard gewoon door met haar vertaalwerk en blijft videos op haar eigen website plaatsen maar moet het - hopelijk tijdelijk - stellen zonder haar Youtube kanaal.

Liveleak, 4 november 2013
Youtube, het afgesloten kanaal van MEMRITVVideos
Memri.org
Youtube filmpje met een preek van de moslim prediker Yusuf al-Qaradawi vertaald door Memri