Sharia'rechtspraak' in Mali: handen afzagen, zweepslagen en steniging

Mali, december 2012

Sinds de islamisten afgelopen voorjaar de macht overnamen in Noord-Mali, zijn volgens Human Right Watch bij 14 mensen de hand of hand afgezaagd op beschuldiging van diefstal, conform de sharia-wetgeving.
Een van hen was vrachtwagenchauffeur Moctar Touré, wiens rechterhand gedurende drie minuten werd afgezaagd door zijn broer Aliou Touré, die bij de politie werkt in Gao. Aliou Touré: ‘we hadden geen andere keus dan de rechtvaardigheid van Allah uit te voeren’.
De islamisten kondigen aan dat 8 andere mensen ‘spoedig hetzelfde lot zullen ondergaan’. Daarnaast zijn tientallen mensen gegeseld met zwepen of boomtakken voor misdrijven als roken of muziek op de radio beluisteren. In juli werd in de stad Aguelhok een stel gestenigd omdat ze buitenechtelijke kinderen zouden hebben.
 Bij de ‘rechtzittingen’ doen een tiental jihad’rechters’ in een cirkel gezeten uitspraak. Oordeel en uitvoering van de straf vinden op dezelfde dag plaats. De straffen worden vaak in het openbaar uitgevoerd, als waarschuwing voor toekomstige 'criminelen'.

New York Times, 27 december 2012
Powned, 28 december 2012