Woningcorporatie plant speciale huizen voor moslims: gescheiden mannen- en vrouwendomein

Nederland, november 2012

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard heeft een wooncomplex met 188 appartementen in Bos en Lommer aangepast voor moslims. Op dit moment is 85% van de bewoners moslim.
De woningen hebben een inbouwkast voor de schoenen, er zijn extra waterleidingaansluitingen voor het ritueel reinigen voor het bidden en tussen woonkamer en keuken zitten schuifdeuren om het mannen- en vrouwendomein te kunnen scheiden. Satellietschotels op het dak leveren 800 internationale zenders.
Integratiedeskundige Han Entzinger noemt het een sympathiek initiatief, maar waarschuwt voor concentraties van moslims. 'De corporatie zegt wel dat ze braaf zal toewijzen via de regels, maar je loopt wel een risico dat er vooral moslims komen wonen'.
Gemeenteraadsleden Daniel van der Ree (VVD) en Marijke Shahsavari (CDA) vinden dat dit de integratie net ten goed komt. Van der Ree (VVD): 'Je geeft zo het signaal af dat je specifiek bouwt voor moslims. Mensen mogen wonen waar ze willen, maar het is niet de bedoeling dat wij moslims naar een plek leiden om er met z'n allen onder elkaar te wonen'.

Parool, 24 november 2012