Salafistische infiltratie in Spanje steeds ernstiger

Spanje, juni 2012

Veiligheidsdiensten waarschuwen dat het salafisme steeds vastere voet krijgt in Spanje. De meesten van hen behoren tot de salafistische beweging ‘Salafia Jihadia’, dat de richtlijnen van Al-Qaida volgt.
 Volgens politierapporten zijn er het laatste jaar meer jihadistische salafisten gekomen in Catalonië, Tarragona, La Rioja, Aragón, Navarra en País Vasco. De leiders van de beweging zijn Marokkanen die in Tarragona en Gerona wonen en die banden hebben met terroristische groepen in Noord-Marokko en verschillende plaatsen in Europa. De meeste van deze jihadi’s hebben een werkvergunning voor Spanje.
De salafisten doen mee met moskeeën en islamitische organisaties en proberen daar de macht naar zich toe te trekken. Daartoe introduceren in moskeeën spirituele leiders die in Saoedi-Arabië zijn opgeleid, met als doel jongeren te radicaliseren en warm te maken voor de jihad. Als gevolg daarvan zijn er nu strubbelingen tussen salafisten en minder radicale moslims in de moskeeën van Pais Vasco en Navarra. De salafisten hebben in Vizcaya al twee moskeeën in handen.
 In de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Noord-Afrika hebben salafisten al twee moskeen in hun macht ten koste van de meer gematigde imams die zijn aangesteld door het Marokkaanse ministerie van religieuze zaken.

Alerta Digital, 14 juni 2012
Gates of Vienna, 14 juni 2012