Racisme in Marokko

Marokko, 2010

In Marokko en Noord-Afrika bestaat veel racisme tegenover ‘Zwarte Afrikanen’, die vaak worden aangeduid met woorden als ‘hartani’ of tweederangs burger, ‘aâzi’, wat zoiets betekent als ellendige neger.

Racisme op straat
Amel About El Aazm, een van de oprichters van antiracismeorganisatie Lawnouna (‘onze kleuren’): ’je ziet racisme het duidelijkste op straat. Ik denk niet dat er een zwarte man of vrouw in Marokko is, die op stap kan gaan, zonder er steeds aan herinnerd te worden dat hij of zij zwart is. Er bestaan talloze vooroordelen over zwarte mensen. Zo wordt er soms gedacht dat ze allemaal kannibalen zijn’.

Slavernij door Fransen verboden
Historicus Pierre Vermeren, die zich grondig verdiepte in Noord-Afrikaanse culturen: ‘Er zijn verschillende groepen zwarten in Noord-Afrika. Ten eerste zijn er de autochtone zwarten die afstammen van slaven en inmiddels gemengd zijn met de Marokkaanse bevolking. Dan zijn er de zwarte mensen die uit het zuiden van Marokko komen. Ten derde zijn er zwarte Afrikanen, meestal Senegalezen, die op pelgrimstocht naar Fez of Medina gaan. De laatste groep bestaat uit studenten en migranten, dit is de groep die het meeste last heeft van racisme.
Het racisme komt nog sterker tot uiting tegenover zwarten die geen moslim zijn. De superioriteitsgevoelens tegenover zwarte mensen stammen uit de Antieke Oudheid. Toen waren er duizenden zwarte slaven in dit gebied. De slavernij is nooit officieel afgeschaft. Onder Frans bestuur werd slavernij verboden, maar dat initiatief kwam nooit vanuit de Marokkaanse samenleving’.

Gemengde huwelijken zeer zeldzaam
De 50-jarige Marokkaanse Nadia: ‘ racisme is van generatie op generatie overgedragen. Het is heel ongebruikelijk voor een Marokkaanse vrouw om met een zwarte man te trouwen, zelfs als hij moslim is. Het kan alleen als de man er niet al te uitgesproken zwart uitziet. Het wordt nog lastiger als het gaat om een niet-moslim. Gemengde huwelijken zijn in ons land heel zeldzaam. Trouwen met een niet-moslim of zwarte Marokkaan is absoluut onacceptabel. Dit geldt voor de generatie van mijn vader, mijn eigen generatie en die van mijn kinderen’.

Stenen gooien naar zwarte studenten
Hervé Baldagai, voormalig voorzitter van CESAM (Confederation of African Foreign Students in Morocco): ´Op de internationale Cité universiteit van Rabat, wonen de zwarte studenten afgescheiden van Marokkaanse studenten en hebben veel minder faciliteiten. Er wordt regelmatig tegen ons gezegd dat we moeten ophoepelen en dat we mensen met AIDS besmetten. Soms worden er stenen naar ons gegooid. Waarschijnlijk zijn drie factoren van belang. De eerste is godsdienst: zwarte moslims worden minder onder druk gezet dan zwarte christenen of animisten. Verder laten de Marokkaanse media altijd de negatieve aspecten zien van landen ten zuiden van de Sahara. Als laatste factor is er de opvoeding: het is heel gewoon als je kinderen of volwassenen hoort zeggen dat zwarten ‘hartani’ of 'aazi’ zijn’.

Zie ook:  Zwarte Iraki’s gediscrimineerd

Afrik-News, 29 juli 2010