Pakistan blokkeert YouTube en Facebook met beroep op internationale resoluties

Pakistan, mei 2010

Pakistan heeft YouTube afgesloten in verband met de internetwedstrijd ‘Teken profeet Mohammed’ op 20 mei. De Pakistaanse Telecommunicatie Autoriteit (PTA) vreest krenkende tekeningen en roep providers ook op om de toegang Facebook te blokkeren. De PTA eiste van providers met onmiddellijke ingang YouTube te blokkeren.
PTA woordvoerder Khurram Ali Mehran zegt het te betreuren dat Facebook en YouTube ondanks de eis van de PTA de inhoud niet hebben verwijderd: ‘deze houding is strijdig met internationale resoluties en hun eigen webbeleid voor een breed publiek’. Mehran verwijst daarmee naar internationale resoluties zoals de resolutie van de VN mensenrechtencommissie uit maart 2009 waarin staten worden opgeroepen om religie te vrijwaren voor kritiek.
Mehran: ‘we zouden blij zijn geweest als Facebook en YoyTube contact met ons hadden opgenomen om samen zorg voor te dragen dat religieus respect wordt betoond’.
Everybody Draw Mohammed Day! vindt plaats uit solidariteit met cartoonisten die worden bedreigd door extremistische moslims.
Update: inmiddels lijkt de toegang tot  de Mohammed-tekeningen in het kader van Everybody Draw Mohammed Day! ook in Nederland van Facebook te zijn geblokkeerd.

Reuters, 19 mei 2010