Stemmen ronselen onder Turken in stembureau Feyenoord

Nederland, maart 2010

Voorzitter Jan Maat van het stembureau Kamelia in de Rotterdamse deelgemeente Feyenoord meldt voor TV Rijnmond mogelijke fraude en intimidatie tijdens de recente raadsverkiezingen. Zo betraden diverse kiezers gezamenlijk de stemhokjes.
Een bezoeker sprak de kiezers in het Turks aan. Van omstanders vernam Maat dat hier een kandidaat voor de deelraad in het stembureau aanwijzingen gaf. Nadat de man uit het stembureau was gezet, bleef hij stemmers voor de deur aanspreken. Een verslaggever van TV Rijnmond meldt in dezelfde uitzending stemmers zich bedreigd en geïntimideerd voelden, maar niet voor de camera durfden te verschijnen om hierover te vertellen.
Toen iemand onwel werd ontstond een chaos waarin mensen stembiljetten van het tafeltje van het stembureau pakten. Bij het verlaten van het stembureau ontdekte Maat dat er spiegels van zijn auto waren verbogen en dat er tegen de zijdeur was getrapt. Maat acht het mogelijk dat 100 tot 150 verkeerde mensen een biljet hebben ingevuld.
In 2006 werd PvdA-kandidaat Ertugrul Gültekin om de zelfde redenen als Baran nu verwijderd uit een stembureau op het Afrikaanderplein. Ook hij zette zijn campagne voort net buiten de voordeur. Gültekin stond nu weer kandidaat voor de PvdA.
Zie ook:
Gemeenteraadsverkiezingen: onregelmatigheden in Rotterdam en Amsterdam

Allochtone stemmen redden PvdA

Carel Brendel op HoeiBoei, 8 maart 2010
Zeki Baran, PvdA gemeenteraadslid Rotterdam
RTV Rijnmond: Voorzitter stembureau bevestigt onregelmatigheden, 8 maart 2010
Carel Brendel, 9 maart 2010