Protest tegen 'godslasterlijke' kermiskraam

|

België, januari 2010

Het Comité Brugge Mariastad wil de tentoonstelling 'That's all folks' van Michel Dewilde en Jerome Jacobs laten sluiten. Bepaalde kunstwerken zouden godslasterlijk zijn. 
Thema van de expositie  is de verhouding tussen kunst en macht (politiek en religie). Zo’n tachtigtal werken van binnen- en buitenlandse kunstenaars beelden de afkeer uit van de afgoderij van religies en politiek fanatisme. Zo drijft onder meer kunstenaar Guma Guar de spot met de Paus die Elton John onthoofdt en kunstenaar André Stus toont de dalai lama in een pausenoutfit. Daarnaast zijn er o.a. een seksshop met ernaast een groot bord waarop 'I love you Jesus' staat, een mausoleum gemaakt van kogels, een foetus in een bokaal die achtereenvolgens The Holy Bible, de Koran, Das Kapital, Mein Kampf en nog andere boekjes tot zich neemt en een kistje met ingebouwde ruimtes voor wapenonderdelen en een kruisbeeld. 
Het meest aanstootgevend vindt het Comité de kermiskraam 'Iconoclasm' van Peter Puype waarin bezoekers gipsen Mariabeeldjes met stenen aan gruzelementen mogen gooien.
Het comité eist dat de stad de tentoonstelling sluit, maar daar wil het stadsbestuur niet op in gaan. De expo loopt tot 17 januari in de Hallen van Brugge.

Het Nieuwsblad, 6 januari 2010
RKNieuws, 7 januari 2010
Video en Info Expositie 'That's all Folks!'