Vakbondsvoorstel: moslim gebeden in katholieke kathedraal

Spanje, november 2009

De vakbond in de Spaanse regio Cordoba stelt bij monde van Antonio Fernández voor dat moslims zouden kunnen bidden in de Mezquita-kathedraal van Cordoba. Deze kathedraal was in de dagen van de islamitische overheersing op het Iberisch schiereiland een moskee.
Fernández: ‘het zou goed voor het toerisme in de streek zijn als moslims hier op pelgrimage zouden kunnen. Dat zou goed zijn voor de werkgelegenheid in Cordoba’.
De nieuwe aartsbisschop van Cordoba Juan José Asenjo voelt niets voor het voorstel: ‘ik denk dat veel inwoners van onze stad zich hierdoor gekwetst zouden voelen. Ik vraag me ook af wat moslimgebeden te maken hebben met het scheppen van nieuwe banen. We streven daarnaast natuurlijk wel naar een goede verstandhouding met onze moslimbroeders en we willen met hen samenwerken voor vrede en gerechtigheid’.
in 2006 vroeg de Spaanse Islamitische Raad in een brief aan de Paus om gezamenlijk gebruik van de Mezquita. Het Vaticaan antwoordde toen dat de kerk de historische en juridische rechten op de Mezquita heeft en dat het gebouw al in 1236 als kathedraal was ingewijd.

Svenska Magasinet, 11 november 2009
ABC, 11 november
Islam in Europe, 11 november 2009