Moslims en christenen op de zuidelijke Filippijnen

Filippijnen, december 2008

In de Filippijnse stad Cotabato op het zuidelijke eiland Mindanao is een rel ontstaan rond de verkoop van geroosterd varkensvlees of ’lechon’, een echte Filippijnse specialiteit die bij geen enkel feest mag ontbreken.
In de stad is 60% van de bevolking moslim en 40% christelijk. Er is een verordening dat lechonverkopers rolluiken voor hun etalages moesten neerlaten, dan wel hun waar helemaal uit de etalage verwijderen.
Mindanao is regelmatig het toneel van bloedige onlusten tussen het leger en islamitische opstandelingen. Er zijn al duizenden slachtoffers gevallen, anderen zijn op de vlucht en veroorzaken een vluchtelingenprobleem in Maleisië. Er zijn ook terroristen actief, waaronder een aantal die meededen aan de bomaanslagen op Bali.
In de buurt van Cotabato ligt de autonome moslimregio. De regering stond op het punt een verdrag te sluiten met het Moro Islamic Liberation Front (MILF). Daarbij zou Cotabato deel gaan uitmaken van deze autonome moslimregio. De moslimregio zou daarnaast ook meer bevoegdheden krijgen: om eigen gerechthoven en een eigen veiligheidsdienst op te richten.
Op het laatste moment stak de Hoge Raad een stokje voor het akkoord, tot grote opluchting van de christenen in de regio.

Yahoo, 5 december 2008