Steeds meer gedwongen huwelijken onder Britse Pakistani en Bengalezen

Engeland, november 2008

Het aantal gedwngen huwelijken is dit jaar met 80% gestegen. Een speciale overheidsinstantie, de Forced Marriage Unit behandelde het eerste halfjaar van 2008 rond 300 gevallen tegenover 168 in dezelfde tijdsperiode vorig jaar.
Hoofd van de Unit, Wayne Ives, vreest dat dit echter maar het topje van de ijsberg is. Veel slachtoffers durven niet om hulp te vragen en de gemeenschap verbergt gedwongen huwelijken.
Meisjes die een korte broek dragen kunnen door hun familie tot een huwlijk worden gedwongen omdat ze anders hun familie in hun ogen te schande maken. Ook gehandicapte kinderen worden uitgehuwelijkt.
Families stellen alles in het werk om kinderen die weglopen voor een dreigend gedwongen huwelijk op te sporen: sommige familieleden geven zich soms uit als autoriteit of ze nemen mensen in de arm om hun kinderen naar huis te brengen.
Het is extra moeilijk om gedwongen huwelijken aan te pakken, omdat het vaak nog een taboe is om kritiek te hebben op immigranten uit Pakistan and Bangladesh: 90% van de gevallen komt juist in die kringen voor( overigens vindt een groeiend aantal gedwongen huwelijken plaats onder Iraniërs,Turken, Koerden en Somaliërs).
Politici die het thema aankaarten zijn bang om moslimstemmen te verliezen. Scholen durven het niet over eerwraak te hebben uit angst om leden van religieuze en etnische gemeenschappem voor het hoofd te stoten.

Telegraph, 21 november 2008