Marokkaanse soldaten onder dictator Franco

Spanje, oktober 2008

De Marokkaanse mensenrechtenorganisatie Centre for Collective Memory and the Future (CMCA) wil onderzoek doen naar het lot van de Marokkanen die tijdens de Spaanse burgeroorlog van 1936 tot 1939 onder de latere dictator Franco vochten. Het gaat om tienduizenden soldaten. Van de meesten van hen is onbekend hoe het hen na de oorlog verder is vergaan.
Onderzoeksrechter Baltasar Garzón onderzoekt op dit moment mensenrechten schendingen gedurende de burgeroorlog en de daarop volgende Franco-dictatuur. Garzón beschouwt de verdwijning van veel mensen als misdaden tegen de menselijkheid. De daders ervan hebben wat hem betreft geen recht op vrijstelling van rechtsvervolging.
Franco begon zijn opstand tegen de democratische regering in Madrid vanuit het Marokkaanse Rifgebergte. De Marokkaanse soldaten maakten deel uit van het Spaanse koloniale leger en werden ingezet om de aanhangers van het linkse Volksfronten te terroriseren. Franco gaf deze soldaten – veelal Berbers – de vrije hand om oorlogsmisdaden tegen vrouwen, kinderen en ouderen te plegen.

Wereldomroep, 22 oktober 2008