Kalifaat bepleit op drukbezochte conferentie

Engeland, augustus 2007

De beweging Hizb ut-Tahrir (HuT) die streeft naar een wereldwijde islamitische staat, hield dit weekend een conferentie in Londen. De conferentie trok enige duizenden goedgeklede moslims. De titel van de conferentie was ‘Khilafah, The Need and the Method’. De voorzitter van HuT, Abdul Wahid, is een arts uit Harrow.
Hizb ut-Tahrir werd begin jaren vijftig opgericht in Pakistan als tegenhanger van de Muslim Brotherhood en heeft veel aanhang op Britse universiteiten en HuT vertegenwoordigers treden regelmatig op in TV programma’s. Volgens voormalig lid Ed Hussain, auteur van ‘The Islamist’, is het verschil tussen jihadisten en HuT slechts dat HuT pas jihad en sharia willen als het kalifaat is gevestigd. Jihadisten vinden dat het nu al tijd is voor de jihad.
Tory leider David Cameron vroeg kort geleden om een verbod op HuT. De Pakistaanse president Musharraf vroeg ook om een verbod omdat de ‘brainwash door HuT leidt tot gewelddadige acties’. HuT weet net steeds buiten de bepalingen van de strafwet te blijven.

International Herald Tribune, 5 augustus 2007, op Religion Weblog